محققان ایرانی و موانع پیش رو/۳نانوفیلترهای ایرانی

محققان ایرانی و موانع پیش رو/۳نانوفیلترهای ایرانی

داستان پیشرفت علم نانوفیلترها از گذشته تاکنون به چه صورت بوده است؟

فروندی: تا ۱۰ سال پیش، فناوری نانوالیاف در داخل کشور وجود نداشت و برای استفاده از آن، نانوالیاف از خارج وارد می‌شد، این وابستگی که با تحریم‌های بین‌المللی همراه شده بود، سدی بزرگ در مسیر توسعه‌ این فناوری محسوب می‌شد. از این رو گروه‌های تحقیقاتی مختلف فعالیت جدی پیرامون ساخت تجهیزات مرتبط با فناوری نانوالیاف را آغاز کردند که با توجه به فقدان دانش فنی، لازم بود تا توسعه فناوری نانوالیاف به‌صورت زیربنایی و با اتکا به توانمندی‌های داخلی انجام شود.

ماحصل این فعالیت‌ها، تأسیس شرکت‌های دانش‌بنیانی بود که موفق به تجاری‌سازی تجهیزات تولید نانوالیاف شده‌ بودند.

عدم اعتماد دستگاه‌ها به نتایج کار این شرکت‌ها از جمله مشکلات اولیه در مسیر توسعه تجهیزات تولید داخل بود. اما گذشت زمان نشان داد که فناوری نانوالیاف ایرانی قابلیت رقابت با رقبای خارجی را دارد.

حدود ده سال قبل بازار نانوفیلترها به این صورت نبود و در سطح کشور فناوری نانو و نانوفیلترها شناخته‌شده نبود. ما ابتدا با این محصول و کاربرد آن در صنایع مادر آشنا شدیم که در آن مقطع، ستاد توسعه فناوری نانو، فناوری نانوفیلترها را به ما سپرد و شرکت‌هایی که در این حوزه کار می‌کردند معرفی شدند که ما عملکرد این شرکت‌ها ارزیابی کردیم و در ارزیابی به این نتیجه رسیدیم که اگر شرکت‌های داخلی به صورت دقیق‌تر بر روی پروژه خود کار کنند، می‌توانند به نتایج خوبی دست یابند که تا حدود سال 90 این پروسه را طی کردیم و این پروسه به ساخت تجهیزات تولیدی فناوری نانوالیاف منتهی شد که این کار از سوی شرکت‌های ایرانی صورت گرفت. 

فارس: به طور کلی کاربرد نانوفیلترها چیست و آیا به طور مستقیم در زندگی مردم نیز نقشی دارد؟

 

فروندی: یکی از زمینه‌هایی که نانو در محصولات کاربرد دارد و در زندگی استفاده می‌شود نانوالیاف هستند و این موضوع شاید به صد سال قبل برگردد. در حال حاضر این محصول در زمینه فیلتر به صورت گسترده به مصرف‌کننده نهایی که تک‌تک مردم هستند می‌رسد، چرا که ما از این فیلترها در ماشین‌های سواری هم استفاده می‌کنیم. 

 

نانوفیلترها سبب کاهش استهلاک خودروها و مصرف سوخت می‌شوند و آلودگی‌ها کاهش می‌یابد، به خصوص در سال‌های اخیر با ورود ریزگردها به کشور، این موضوع جدی‌تر دنبال می‌شود و فیلترها توانایی کاهش این نوع آلودگی را دارند. 

* به تصاحب بازارهای منطقه می‌اندیشیم

فارس: چشم‌انداز این علم را در ایران به چه صورت می‌بینید؟

فروندی: هدف اولیه پروژه ما فیلترهای اولیه توربین‌های گازی در نیروگاه‌ها بود که در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی به صورت گسترده استفاده می‌شود. 

نخستین هدف ما ایجاد استقلال در تولید این محصول است، بخشی از مصرف‌کننده‌های ما در صنایع نفت به این نانوفیلترها نیاز داشتند که این نانوفیلترها را از کشورهای دیگر تأمین می‌کردند، ولی ما می‌توانیم در حال حاضر این نیاز را تأمین کنیم و در یکی دو سال آینده تأمین به طور کامل انجام می‌شود. 

هدف بعدی ما، بازارهای منطقه‌ای و صادرات محصولات است که این کار آغاز شده و به صورت گسترده در اهداف ما قرار دارد. 

فارس: موانع پیش روی شما در راه پیشرفت چه بود؟

فروندی: مشکلاتی که در ایران وجود دارد و ما با آن مواجهیم و در سال‌های قبل بیشتر بود، بحث تحریم‌ها بود که مواد اولیه را باید از خارج از کشور تأمین می‌کردیم و ثابت نبودن نرخ ارز نیز از مشکلات ماست.

در حوزه مصرف نیز با مشکلاتی مواجهیم که به فناوری داخلی اعتماد نداشتند به خصوص در صنایع دولتی که در حال حاضر این قضیه کمتر شده و امیدواریم تا یکی دو سال آینده این موضوع نیز برطرف شود. 

انتهای پیام/




:: برچسب‌ها: هدایت ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
نویسنده : سید
تاریخ : چهار شنبه 5 ارديبهشت 1397
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: